torstai 28. helmikuuta 2013

Aus DDR nach Bundes Republik Deuschland: vaihtoon


Tämän kertainen plokkaus kertoo vaihtoon hakemisesta. Prosessi ei ole haastava asioista on vain oltava ajoissa kuulolla ja tehtävä lippulappuset ajoissa. Vaihtoon voi lähteä yleensä vuoden opiskeltuaan.

EU-maiden lisäksi esimerkiksi loput Pohjoismaat, Turkki ja Sveitsi osallistuvat ERASMUS-hankkeeseen. Moneen entisen Neuvostoliiton jäsenmaahan ohjelma taas ei ulotu ja esimerkiksi Venäjälle lähdetään monesti kahdenvälisten sopimusten turvin. ERASMUS-ohjelmalla pyritään yleiseurooppalaisen talousalueen luominen sekä silkka liikkuvuuden kasvattaminen. ISEP-ohjelman puitteissa voi hakea Pohjois- ja Etelä-Amerikkaan, Afrikkaan sekä Aasiaan. Nordplus on hyvä vaihtoehto pohjoismaista vaihtoa miettivälle, Venäjälle halajavan taas kannattaa tutustua FIRST-ohjelmaan. Ohjelmat rahoittavat vaihto-opiskelua. Tässä on kuitenkin huomattavia eroja: lukukausi ERASMUS:ssa oikeuttaa pitkälle yli tuhannen euron tukeen, Nordplus vain 200 € ja matkatukia päälle.

Oma kiikari suuntautuu läntiseen Saksaan. Erasmus-hakemus lähti eilen päämääränä Düsseldorf. Maaliskuun aikana on vielä mahdollisuus harkita yliopiston kahdenvälisiin kohteisiin. Länsi-Saksan entinen pääkaupunki Bonn puhuttelee näistä eniten. Nykyistä asuinrakennustamme ylioppilaskylän MNOP:tä kutsutaan opiskelijoiden kesken leikillisesti DDR:ksi. Hieman on huvittanut, että ”Itä-Saksassa” tämän lukuvuoden asuttuani on syksyllä luvassa todennäköinen loikkaus länteen.

Tuhansia vuosia ihmiset ovat opettaneet toisiaan tarinoilla. Voikin jaarittelujen ja viisastelujen sijaan suosittaa lukemaan vaihtoraportteja. Omiin mielenkiinnonkohteisiin Bonniin ja Düsseldorfiin liittyvät havainnot olivat seuraavia. Näissä saksalaisia upotettiin byrokraattisen ja järjestelmällisten muotteihin, toisaalta kerrottiin miten henkilökohtaisesti lähestyvä vaihtari pääsi natiiveja helpommalla joistain järjestelyistä. Sähköposteilla ja etukäteen suunnittelemalla vaihtari selvittää enimmät potentiaaliset kiipelit. Sikäläisiä opetusmetodeja kerrattiin. Blockseminaarissa opiskelijaryhmälle annettiin kurssin aluksi tehtävänanto tietystä aiheesta ja itsenäisesti työskentelyn jälkeen tulokset purettiin keskustelemalla. Liput osavaltion sisällä ja suurin osa yliopistoliikunnasta on opiskelijamaksunsa maksaneelle ilmaista. Raporteista löytyy monta vinkkiä käytännön asioihin ja kahden ensimmäisen kouluasteen käyttämän 10-4-skaalan mukainen kouluarvosana.

Valkeita hymyjä ja ERASMUS-ohjeet löytyvät: https://www.jyu.fi/yliopistopalvelut/opintopalvelut/intl/opiskelijalle/opiskelu_ulkomailla/yhteistyoyliopistot/erasmus-opiskelijavaihto

Esimerkiksi ERASMUS-hakukaavake ei ole sivua pidempi, perustelut, opintosuunnitelmat ja tarpeen vaatiessa kielellinen pätevyys liitteiksi! 

Loppuun kv-tunnelmissa kuvia keväiseltä Pietarin reissulta: 











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti